Friday, December 29, 2006

Vakantieprogramma Schooltuinen

Het idee voor het vakantieprogramma van de schooltuinen is vooral voortgekomen uit het feit dat de groei van de gewassen door gebrek aan water achtergebleven was. Tijdens het lopende schooljaar hebben we hierdoor weinig kunnen oogsten. Om de kinderen toch oogst mee te kunnen laten nemen en om de tuin niet te laten overwoekeren hebben we het vakantieprogramma opgezet.

In dit vakantieprogramma komen we een keer per week langs om met de kinderen te werken. Het vakantie programma bestaat uit de tuinwerkzaamheden zo als onkruid wieden, uitdunnen, water geven en oogsten. Hiernaast hebben we bijna elke keer iets extras om de kinderen te belonen voor het harde werk in hun vakantie.

Zo hebben we een keer aan de kinderen gevraagd lege flessen mee te nemen om bloemen te planten in potten om mee naar huis te nemen. Zoals op de foto te zien is hebben we een goeie bloempotaarde samengesteld en vervolgens verschillende typen bloemen in plastic flessen gepland.

De week hierna hebben we naast erg veel oogst groentezaden waaronder spinazie en wortels kado gegeven om thuis te planten.

De echte beloning zit hem in de dagjes uit. We zijn een keer op bezoek geweest bij de landbouwfaculteit van de universiteit San Simon. Hier hebben we de demonstratievelden van de verschillende gewassen laten zien.We zijn bij de koeien,lamas, kippen en varkens langsgeweest en we hebben een rondleiding gekregen in het cavia fokprogramma van de universiteit.Het bezoek werd na een kleine pauze afgesloten met een bezoek aan de hydrocultuur. Waar een aantal enthousiaste studenten sla kweken in water. Deze sla is veel schoner als sla uit de grond die hier in Cochabamba op sommige plekken zelfs met rioolwater gekweekt wordt.

De kinderen hebben nu een kleine vakantie en daarna gaan we nog een keer hard aan het werk in de tuin, om de grond te keren en de laatste oogst te oogsten. De afsluiting van het vakantieprogramma is vervolgens een laatste excursie naar het stadscentrum waar we de botanische tuinen van Cochabamba gaan bezoeken.

In Villa Israel hebben we twee enthousiaste vrijwilligers die elke week weer komen om een paar uur hard in de tuin te werken. Hiernaast ondersteund de huismeester van de school ons goed in het watergeven van de planten.


Arnold Brouwer,

29-12-2006

0 Comments:

Post a Comment

<< Home