Thursday, November 01, 2007

EXCURSIE NAAR DE LANDBOUWFACULTEIT

25 en 26 oktober was het eindelijk zo ver, een excursie naar de landbouw faculteit van de Universiteit San Simon in Cochabamba. Helaas was het onmogelijk om met alle 450 kinderen die dit jaar schooltuinlessen gevolgd hebben op pad te gaan. Daarom hebben we van elke klas de 5 beste leerlingen op het gebied van de schooltuinlessen meegenomen.

25 Oktober zijn we op stap geweest met de leerlingen van Atiy en Villa Israel. De fotos geven een kort overzicht.

We zijn begonnen in het laboratorium waar de studenten onder andere leren om herbariums te maken en insecten op te zetten. Hier kregen we van studentenasistenten een korte uitleg over dit onderdeel van de studie “agronomia” (landbouwkunde).
Vervolgens hebben we de climatiseringskas bezocht waar planten die uit het laboratorium komen geaclimatiseerd worden, waar planten door middel van stekken vermenigvuldigd worden en waar kleine slaplantjes in water opgekweekt worden voor de hydrocultuur.
Buiten hebben we de opstelling bezocht waar de kleine slaplantjes verder opgekweekt worden op basis van water met nutrienten. Waar het water van de slaplantjes in de kas met de hand beroerd moet worden zodat het water voldoende zuurstof bevat werkt de opstelling buiten met stromend water dat continue door de buizen loopt.
Daarna hebben we het project Mejocuy bezocht waar onderzoek gedaan wordt naar cavias. De cavias komen van oorsprong voor op de Andes hoogvlakten en worden bovendien gegeten in Bolivia en daarom dus ook gefokt.
Vervolgens zijn we via de koeienstallen naar de Biotechnologie afdeling gelopen.
Hier werd het concentratievermogen van de kinderen voor de lunch nog een laatste keer op de proef gesteld. We hebben een korte uitleg gekregen hoe je met een beetje genetisch materiaal planten kan vermenigvuldigen in het laboratorium. We hebben hier ook een korte video over hydrocultuur gezien.
Voor de lunch hadden we gezorgd voor koolsla en kip, terwijl de kinderen zelf aardappelen en rijst meegenomen hadden. Samen met de frisdrank en de bananen een zeer complete lunch dus.
Na de lunch hebben we een uurtje gebasketbald en gevoetbald. Erg zwaar zo midden op de dag, zeker als je bedenkt dat de maximum temperatuur 31,8 graden was.

Daarna een kort bezoek aan de kassen van de agrarische hoge school, langs de varkens en daarna om drie uur weer met de bus naar huis.
De kinderen hebben zich uitstekend vermaakt en zoals we ze ook uitgelegd hebben zijn de landbouwfaculteit en alle proefvelden en laboratoria eigenlijk goed vergelijkbaar met de school en hun schooltuin. Alletwee een werkomgeving waar je door middel van theorie en praktijk bepaalde vaardigheiden leert voor het werken met planten (en dieren).


Arnold Brouwer


01-11-2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home